Адной з самых актуальных праблем навуковай медыцыны і практычнай медыцынскай дапамогі пачатку XXI стагоддзя з'яўляюцца хваробы крывяноснай сістэмы (BSK). Гэтыя хваробы займаюць вядучае месца сярод усіх прычын смерці ў большасці эканамічна развітых краін свету.
ХалестэрынГэта адмысловае тлустае рэчыва. Гэта частка ўсіх органаў і тканін. У тым ліку, злучэнне змяшчаецца ў клеткавых мембранах, з яго выпрацоўваецца многія гармоны. Напрыклад, сэксуальны. Акрамя таго, для падтрымання правільнай працы цэнтральнай нервовай сістэмы неабходна халестэрын, рэгуляванне працэсу стрававання ежы.
Такім чынам, халестэрын жыццёва важны для чалавека. Большасць халестэрыну выпрацоўваецца ў печані. Акрамя таго, халестэрын трапляе ў арганізм з ежай. У крыві халестэрын звязаны з пэўнымі часціцамі (халестэрын + бялок), якія называюцца ліпапратэінамі. Часціцы маюць розную шчыльнасць і розныя ўласцівасці.
Выяўляюцца ліпапратэіны нізкай шчыльнасці (ЛПНП) і вельмі нізкая шчыльнасць (LOPP). Апошнія называюцца "дрэннымі" з -за таго, што яны дастаўляюць халестэрын да сцяны пасудзіны, што ў далейшым прыводзіць да закаркавання зазору, гэта значыць да фарміравання атэрасклератычнай бляшкі. Іх закліканы выдаліць халестэрын са сцен сасудаў "добрыя" ліпапратэіны высокай шчыльнасці (ЛПВП).
За выключэннем невялікай колькасці людзей з спадчыннай гіперхалестэрыняміяй, узровень халестэрыну звычайна звязаны з недаяданнем.
Рацыянальнае харчаванне - гэта збалансаванае, рэгулярнае (па меншай меры 4 разы на дзень) харчаванне з абмежаваннем спажывання солі.Даследаванні навукоўцаў паказалі, што калі вы абмяжоўваеце выкарыстанне солі, рызыка развіцця інфаркту міякарда і іншых сардэчных катастроф можа знізіцца на 25 %. Вельмі карысна павялічыць выкарыстанне прадуктаў, якія змяшчаюць калій і магній (марская капуста, разынкі, буракі, абрыкосы, шынкі, гарбуз, грэчка).
Пры выбары здаровай ежыУсе пацыенты павінны атрымліваць прафесійную кансультацыю па выбары ежы і назіраць за дыетай, звязанай з мінімальным рызыкай SVD.
Агульныя рэкамендацыі(вызначаюцца ў адпаведнасці з культурнымі традыцыямі) Наступнае:
- Ежа павінна быць разнастайнай, спажыванне энергіі павінна быць аптымальным для падтрымання ідэальнай вагі;
- Трэба заахвочваць спажыванне наступных прадуктаў: садавіна і гародніна, суцэльныя збожжавыя і хлеб, нізкія -тлустыя малочныя прадукты, мяса з нізкім утрыманнем, рыба;
- Рэкамендуецца ўжываць прадукты, якія змяшчаюць рыбін тлушч, і амега-3, якія валодаюць спецыяльнымі ахоўнымі ўласцівасцямі;
- Агульнае ўтрыманне тлушчаў павінна складаць не больш за 30% ад агульнага складу энергіі, а ўтрыманне насычаных тлушчаў не павінна перавышаць траціну ўсяго выкарыстанага тлушчу; Колькасць агульнага спажыванага халестэрыну павінна быць менш за 300 мг/сут;
- З дапамогай дыеты з изуллороином насычаныя тлушчы павінны быць заменены часткова вугляводамі, часткова насычанымі моноенскімі і поліненасычанымі тлушчамі гародніны і марскіх жывёл.
Для прафілактыкі атэрасклерозу рэкамендуецца спажываць больш садавіны -па меншай меры 400 г або 5 порцый у дзень: 1 порцыя = 1 Apple/1 Batanan/1 -Apelsin/1 бар/2 кивив/2 -2 -1 сталовая лыжка сухафруктавання/1 вялікі лустачку дыні або атрыманне/1 шклянку соку. Колькасць вараных або свежых гародніны ў рацыёне павінна складаць не менш за 400 г (2 шклянкі).
Асноўныя прынцыпыЕжа, рэкамендаваная для прафілактыкі атэрасклерозу і дысліпідэміі (Дысліпідэмія -Гэтае Спадчынны альбо набыты стан, які характарызуецца парушэннем адукацыі, метабалізму і вывядзеннем ад цыркуляцыі ліпапратэінаў і тлушчаў, што прыводзіць да павелічэння або зніжэння ўтрымання ў крыві):
- рэгулярнае спажыванне розных гародніны, садавіны (свежыя гародніна для дэсерту);
- Суадносіны паміж насычанымі, моно- і поліненасычанымі тлушчамі павінна быць 1: 1: 1;
- Умеранае спажыванне малочных прадуктаў (выдаленае малако, сыр з нізкім утрыманнем тлушчу і нізкі -тлушчавы ёгурт);
- Рыба і птушка (без скуры) аддаюць перавагу мясным прадуктам;
- З мясных прадуктаў выбірайце мяса без тлушчавых пластоў;
- Выкарыстоўвайце не больш за 2-3 яек у тыдзень (выкарыстанне жаўткоў абмежавана, але не бялок, які не можа быць абмежаваны).
У заключэнне варта адзначыць, што нават невялікія змены, зробленыя ў стылі жыцця, могуць запаволіць старэнне сэрца. Ніколі не позна пачаць здаровы лад жыцця. Пасля з'яўлення СРК чалавека фактары рызыкі працягваюць дзейнічаць, спрыяючы прагрэсаванню хваробы і пагаршэнню прагнозу, таму іх карэкцыя павінна быць неад'емнай часткай тактыкі лячэння.
Аўтар:Малая Т.В.
Намеснік галоўнага ўрача па медыцынскай частцы